Ofrivilligt urinläckage

Kvinnlig inkontinens

Ofrivilligt urinläckage dvs. inkontinens, är ett förhållandevis vanligt förekommande tillstånd hos kvinnor och medför ofta ett betydande lidande. Det beräknas att 3–5% av 20-åringar är drabbade för att öka till 25% i 80-årsåldern.

Urinläckage kan härledas till olika kroppsliga orsaker och då även med ursprung i sjukdomar annorstädes i kroppens olika funktioner och organ.

Vanliga typer av besvär orsakas av att inte kunna hålla tätt vid ansträngning såsom lyft och hopp, överaktiv blåsa eller att blåsan inte tömmer sig och därför ”rinner över”.

Utredning och icke-kirurgisk behandling av urininkontinens kan med fördel inledas inom primärvården medan specialutredningar och kirurgi remitteras till, och utförs inom urologi och/eller kvinnosjukvård.

Behandlingar innehåller allt från egenvård i form av träning och hjälpmedel av olika slag, till medicinering och operationer.

Det finns därför ingen anledning att stillatigande stå ut med det handikapp som läckage förorsakar den enskilda kvinnan, utan boka tid för bedömning och ställningstagande till fortsatt handläggning för att åtgärda eller lindra besvären.

 

Manlig inkontinens

Urininkontinens hos män är förekomsten betydligt lägre än för kvinnor upp till 75 årsåldern, varefter en brant ökning sker upp till nivån för kvinnor och det finns en stark koppling till demens och allmän sjuklighet.

Utredning och behandling av inkontinens hos män

Vid nytillkomna besvär och vid förändring/ försämring av inkontinens bör man överväga att kontakta primärvården, i första hand, för ställningstagande till utredning av besvären.
Män drabbas främst av av trängningsinkontinens men även av överrinnings- och droppinkontinens. Trängningsinkontinens är vanligt vid bland annat förstorad prostata (prostatahyperplasi). Prostatahyperplasi kan leda till allvarlig överrinningsinkontinens och njursvikt.  

 
Vad kan man göra själv?


Det finns en hel del metoder du kan använda dig av om du har urininkontinens. Vilka metoder som passar dig beror på vilken typ av urininkontinens du har. Här är några exempel.

Bäckenbottenträning är bra för alla

Bäckenbottenträning kan hjälpa dig som har besvär med ansträngningsinkontinens eller med trängningsinkontinens. Träningen stärker musklerna som finns runt ändtarmen och urinröret. Det hjälper dig att hålla tätt när du anstränger dig.
För att träningen ska få bra effekt är det viktigt att du tränar rätt muskler. Det brukar ta upp till sex månader innan du kan känna av resultat av träningen. Ibland går det snabbare.

Drick lagom mycket

Det är bra att se över hur mycket vätska du dricker per dag. Ett bra riktmärke är att dricka så mycket att du kissar en till två liter per dygn. Kaffe och te är vätskedrivande och gör att det produceras mer urin i kroppen. Ibland kan det hjälpa att dricka mindre av dessa drycker.

Förstoppning kan förvärra besvären

Förstoppning kan göra att du får mer besvär med urininkontinens. För att undvika förstoppning är det bra att träna, äta rikligt med fibrer och dricka lagom med dryck, ungefär två liter per dygn.

Inkontinensskydd och hjälpmedel

Du kan själv köpa vissa uppsamlande inkontinensskydd på ett apotek.
Du som har mycket besvär kan ofta få inkontinensskydd utskrivna av din behandlande läkare.

Bra att sluta röka

Det är bra om du slutar röka, om du röker, eftersom rökhosta gör inkontinensen värre.

Detta och mycket mer finns att ta del av, vid intresse av fördjupning, på bland annat 1177.se

Produkter

Navigering

  • Antal artiklar: {{ cart.count }} st
  • Totalt: {{ cart.formattedTotalWithDiscount }}
Gå till kassan