15 tips – särskilt bra för dig som har svårt att gå
Att vara en aktiv människa och ha ett aktivt liv är viktigt. Vi har frågat fyra personer med helt olika bakgrund om deras bästa 15 tips för att du ska kunna göra precis vad du vill och vara så aktiv du önskar.
Här nedanför får du svaren från:
Renata Chlumska, äventyrare som var första kvinnan på Mount Everest, som har paddlat runt USA och nu är på väg ut i rymden.
Maria Quensel, aktiv pensionär med MS sedan 18 års ålder
Richard Dobak, leg. psykolog
Anna Kennhed, leg. sjukgymnast
Vad är deras bästa tips för att vara aktiv när man har svårt att gå?
Renata Chlumska
Äventyrare
Jämför dig inte med andra
Att vara aktiv kan innebära så mycket olika saker för olika människor. Utgå från dig själv och dina förutsättningar och bli inte stillasittande bara för att du inte kan göra precis samma som andra kan. Det gäller inte bara de som har rörelsehinder, utan alla människor. Alla kan vara aktiva och ge sig ut på sina äventyr om man utgår från sina intressen, ambitioner och sätter egna mål.
Starta nära
Kolla vad det finns för förutsättningar där du själv bor. Vad finns det för naturområden, sporthallar, aktiviteter och liknande. Du måste börja någonstans och nästan överallt finns det möjligheter till någon form av aktivitet som kan leda till något annat senare också.
Omge dig med folk som är peppande
Alla kan behöva lite draghjälp ibland. Försök hitta sammanhang där det finns positiva människor som kan hjälpa dig bli peppad och orka mer. Tillsammans blir det roligare. Haka på en vän eller be en vän haka på dig till din aktivitet.
Tips på smarta produkter som hjälper dig vara aktiv när du har svårt att gå:
• Rollator Rollz
• Rollator Topro
• Käppar
Maria Quensel
Aktiv pensionär med MS sedan 18 års ålder
Se möjligheterna utifrån dina nya förutsättningar
Accepterar man att livet är annorlunda är det lättare att vara aktiv. Utgå från dina tidigare intressen och gör dem på nya sätt. Jag älskade till exempel att fjällvandra och idag åker jag fortfarande till Fjällen, men väljer platser ditt jag kan ta mig och fortfarande få de fantastiska utsikterna, som till exempel Grövelsjön. Var lyhörd för vilka begränsningar du har, men låt dem inte hindra dig från att vara aktiv.
Res i närområdet
Man behöver inte resa långt för att få upplevelser. Titta i ditt närområde vad som finns att upptäcka. I Lund där jag bor ges det ut en karta med alla friluftsområden med tillgänglighetsmarkeringar. Den är bra att utgå från då jag planerar mina turer. Sen finns fantastiska pensionat och gårdshotell om man vill få semesterkänsla.
Satsa på föreningsliv och kultur
Att bli sjuk eller på annat sätt få svårt att gå kan vara deprimerande, men det är viktigt att inte sitta hemma och gråta över det. Sök dig till föreningar, bibliotek, teatern, kyrkan eller liknande. Det finns föreningar för alla intressen och de flesta passar även för oss med svårt att gå. Jag har byggt upp en helt ny vänskapskrets genom detta och det berikar livet oerhört.
Rickard Dobak
Leg. Psykolog, Beteendemedicinskt center i Malmö
Aktivera hjärnan
Begreppet aktivt liv behöver ju inte nödvändigtvis innebära att det är ett aktivt fysiskt liv. Det finns forskningsrapporter som pekar på att det finns en tydlig förtjänst i att hålla hjärnan aktiv då man blir äldre. Bland annat visade en studie att kortspel, korsord och att lägga pussel var bra sysselsättningar för att hålla vissa demenssjukdomar stången.
Skaffa dig en hobby
Om man fortfarande har förmågan till fysisk aktivitet är det så klart viktigt att man utnyttjar detta eftersom det visat sig vara en nyckelfaktor för god psykisk hälsa. Att vara sysselsatt med hobbyer eller aktiviteter som man uppskattar kan bidra till ökad upplevelse av meningsfullhet. Generellt kan det ju så klart vara ett tips att skaffa sig någon hobby eller intresse som inte kräver fysisk mobilitet om man har en begränsad sådan.
Socialt liv – både på och utanför nätet
Det kan vara hälsofrämjande att vara socialt aktiv, träffa människor som man upplever bidrar med positiva upplevelser i ens liv. Har man då begränsade fysiska möjligheter kan man använda, eller be någon lära en hur, olika sociala medier fungerar för att hålla kontakten med nära och kära. Exempelvis Facebook. Här kan ju även program för videotelefoni så som Skype vara en användbar tjänst som kan bidra till en kraftfullare social upplevelse då man även har möjlighet att se den man talar med.
Anna Kennhed
leg. sjukgymnast
Tänk på att kroppen är skapt för rörelse.
Kroppen, jaget och hälsan behöver fysisk aktivitet för att utvecklas och må bra. Fysisk aktivitet har fantastiskt många positiva effekter både fysiologiskt, psykologiskt och socialt. Det är en rättighet och en skyldighet mot dig själv att bedriva regelbunden fysisk aktivitet.
Motionera i vardagen
If you don´t use it you lose it. Det är egentligen en enkel ekvation. Om du inte använder din kropp och dess funktioner blir konsekvensen att du försämrar förmågan att utföra den specifika aktiviteten. Det kan i sin tur leda till sekundära komplikationer som till exempel nedsatt ork, nedsatt rörlighet, smärta, nedsatt funktion, isolering, med mera. Motsatsen är densamma. Om du ser till att unna dig regelbunden fysisk aktivitet, så kommer du att må bättre samt förbättra din möjlighet till att utföra en aktivitet. Glöm inte att fysisk aktivitet också kan innebär vardagliga aktiviteter som att ställa sig upp från stolen eller sätta sig ned utan att ta hjälp med stöd från armarna, att stå istället för att sitta, att ta trappan istället för hissen, med mera.
Tro på dig själv och ge inte upp!
Du kan! Övning ger färdighet! Alla kan träna och må bra utifrån sina förutsättningar. Tänk efter vad du själv har för drömmar och personliga mål, stora som små. Hur du ska få möjlighet till fysisk aktivitet i din vardag. Skapa en tydlig rutin där fysisk aktivitet finns med som en stående punkt tre dagar i veckan. Det är ditt sätt att investera i ett långt, hälsosamt och funktionellt liv. Om du behöver stöd i din målformulering och upplägg av regelbunden fysisk aktivitet kontakta en sjukgymnast på din ort.